Bayar RM 50 RIBU tapi hidang makanan guna pinggan plasstik dan besen basuh ikan

Baru-baru ini telah berlangsung Majlis Asean Award yang dihadiri oleh nama-nama besar seperti  Chef Wan, Datuk Jimmy Choo tak ketinggalan Dato’ Sri Aliff Syukri.

Melalui status yang dimuat naik oleh ibu Dato’ Aliff Syukri, untuk majlis tersebut mereka perlu membayar 50 ribu untuk 10 orang. Namun apa yang membuat beliau kesal adalah pihak penganjur hanya menggunakan pinggan plastik untuk menjamu mereka.

Katanya, ia amatlah tidak sesuai dengan jumlah yang dibayar dah tetamu yang bukan calang-calang yang hadir.

Pinggan mangkuk kualiti pasar malam sedangkan ..1 meja ni kena bayar 50k utk 10 seat tau !! Kalau kt rumah macam ni kita hidangkan tetamu dah kena carut kata chef wan dn ahli koperat lain !!

Kami yg dok semeja ketawa serentak dn terakam pulak muka kri , terkejut ..ehh betul keplastik ni..

VVIP lain  dok semeja dgn sy komen benda sama malam tadi majlis Asean reward ..Jimmy Choo , menteri dn entrepreneur asean“ bukan calang kepalang”

Terpukau bila mereka serve pakai pinggan plastik dn besen basuh ikan je ..!!

Moral of the story “ tempat prestij bukan jaminan mewah dn tempat kampung xsemestinya ketinggalan zaman..”

Adab menlayani tamu dihotel mewah selalunya pinggan dn kemasannya serba mewah ..sbb bayar mahal ..Kalu picnic atau warong kecik kita faham pakai pinggan plastik ..(Sy tak akan makan dn minum dlm plastik sbb sy tau toksin)

Selain Bonda Rozita, Chef Wan turut membuat naik status yang sama berkenaan majkis tersebut.

Hee hee D.S Aliff Shukri said to me..

” eee CW mangkuk ni dah mcm Kantin sekolah pulak!”

We all laughed la…

Yes when i first saw the plate all made of this melamine i was shocked.

Especially for such a prestigious Business awards attended this evening from 40 countries  with so many prominent business corporate people tak tau mcm mana la caterer mereka tak ada all this nice table setting for this evening.

I said to Bonda Rozita sitting next to me…

Dah la kita makan free sempat lagi mengumpat ni! We all laughed.

Off course i saw that but i just kept that to myself until D.S Aliff had mentioned.

Mcm2 kan orang Malaysia ini.

Ramai mlm ni pun meja2 sebelah yang came to me and said..

” Omg this is so tak ada class..We came all dressed up in black tie, Tux and evening gown only to sit infront of all this melamine and plastic bowl.

Business Awards dinner table is not cheap.

But what we have been serve is terrible.

Dah la tu all our dishes came in each time 20 to 30minits.

By 10.45pm they still serving the 3rd last dish.

Dah la Malay food should not be courses by courses unlike Chinese food kan CW”..

I just smile aja as myself didnt touch the food.

Had early dinner at home at 5pm tadi.

So i wasnt hungry.

Anway i do see the point here why many complained and upset.

Some paid rm3000 to rm5000 for that table dinner. So organiser and caterer should do it properly la.

Especially we have 40 countries recieving the awards from i am sure this is not a good impression we leave to our overseas guests.

Rata-rata netizen bersetuju dengan apa yang dikatakan oleh Chef Wan dan Bonda Rozita. Malag ada juga yang berkongsi pengalaman yang sama.

SUMBER – haimembaca