Rita mimpi sesuatu Sebelum Pitt Dijumpai..Ini Sebab Rita terkilan

PELAKON, Rita Rudaini, 43, terkilan kerana tidak sempat membelanja Pitt Hanif minum kopi sebagaimana yang dirancangnya sebaik penggambaran filem Coast Guard berakhir.

Rita berkata, seminggu sebelum pengarah itu ditemui lem4s, Pitt atau nama sebenarnya Mohd Firdaus Mohamad Hanif, 40, menghantar mesej menerusi aplikasi WhatsApp memintanya berbuat demikian.

“Disebabkan kami rapat, saya bercadang untuk membelanjanya di sebuah restoran di ibu kota. Saya masih tidak percaya dia pergi meninggalkan kami,” katanya ketika ditemui di rumah ibu , Fauziah Nawi, 66, di Taman Melati, Setapak, Kuala Lumpur, malam tadi.

Katanya, pada malam Pitt dilaporkan hilang kelmarin, dia bermimpi menemui pengarah itu di Sungai Jelai, Kuala Lipis, Pahang.

“Dalam mimpi itu ada seseorang menunjukkan kedudukan Pitt sebelum saya terjaga,” katanya yang mengenali Pitt tahun lalu apabila bekerjasama dalam drama Empat Penjuru dan Oh My Family.

Menurut Rita, dia mengetahui kehilangan dan penemuan may4t melalui rakan pelakon, Azhan Rani yang berada di sungai berkenaan bagi misi pencarian.

“Biarpun kami sebaya, saya memanggil Pitt sebagai abang kerana dia matang dan banyak memberi nasihat. Arw4h memberitahu jika ada ‘job’ (tawaran lakonan) selepas ini, dia mahu saya membintangi karya arahannya,” katanya.

Katanya, sewaktu menerima maklumat kehilangan dia percaya Pitt akan ditemui kerana pengarah itu seorang yang kental dan meredah apa jua cabaran.

“Apabila mengetahui arw4h meningggal dunia, saya hanya mampu menangis dan tidak percaya dengan kejadian,” katanya.

Rakan baik arw4h, Azlan Komeng, 43, berkata, Pengarah Fotografi Coast Guard, Sham Mokhtar, 38, yang mengikuti arw4h memancing memberitahu Pitt pada awalnya mampu menyelamatkan diri.

Dalam kejadian itu katanya, enjin bot dikendalikan tiba-tiba tidak berfungsi sebelum ia dibawa arus deras hingga merempuh tiang besi sebuah jambatan balak.

“Ketika itu Sham meminta Pitt terjun ke sungai tetapi arw4h mahu mengawal bot terbabit. Selepas rempuhan berlaku, arw4h sempat berpaut pada enjin (bot),” katanya.

Menurutnya, sebaik melepaskan pegangan arw4h berenang sejauh 10 meter menuju ke tebing sungai sehinggalah dia tenggel4m dan hilang.

Dia yang bekerjasama dengan arw4h dalam telefilem Batu 120 tidak dapat melupakan gelak tawa Pitt yang sentiasa periang dan disiplin dalam kerja.

Katanya, dia tidak menyangka insiden itu berlaku sedangkan Pitt pernah memancing di sungai itu tiga kali.

Pelakon, Syafie Naswip berkata, dia ralat dengan pemergian arw4h yang juga individu penting membawanya ke dunia seni tanah air.

“Arw4h individu bertanggungjawab menguji bakat (saya) dalam filem Mukhsin pada 2006. Bagi saya dia bukan saja permata tetapi kekuatan diri ini,” katanya.

Sumber BH via instagram

Continue ReadingUS
Advertisement