‘Nak Melayu Je Tolong’. Pemuda Sed1h Dihalang Bantu

Niat mahu membantu mngsa k3malangan tapi sebaliknya dihalau hanya kerana dia ‘budak Cina’. Itulah yang dilalui Wayne Ooi dan pengalaman itu dikongsinya sendiri di Facebook pada 13 November baru-baru ini.

Katanya pada 12 November dia yang juga seorang Responder Komuniti di sekitar Alor Setar tiba di tempat kejadi1an k3malangan untuk menghulurkan b@ntuan.

Selama ini, kita sering berbangga dengan amalan tolong menolong di antara masyarakat, tidak mengira kaum dan agama.

Bagaimanapun, baru-baru ini seorang pemuda Cina yang juga Responder Komuniti meluahkan rasa k3cewa kerana dihalang menghulurkan bantu@n kepada seorang mngsa k3malangan hanya kerana beliau bukan Melayu.

Menceritakan kejadian itu di Facebooknya, Ooi Shou Wayne berkata, ketika memberikan b@ntuan kepada seorang m@ngsa k3malangan yang ced3ra teruk di Alor Setar, dua orang awam tidak membenarkannya untuk menghampiri m@ngsa.

Kredit foto: FB

‘Woi you budak Cina kah? Kamu datang sini buat apa? Sini tak perlu tolong, kamu baliklah!

‘Saya mahu yang Melayu sahaja yang bantu. Saya sudah call ambulans.

‘Kita tunggu pihak ambulans. Tak payah tujuk hebat dekat sini. You orang Cina niat semua tak bai1k. Tak nak balik, nanti saya bel@sah you baru tau,’ kata dua orang pemuda yang cuba menghalang Ooi.

Bagaimanapun, perbuatan dua orang pemuda yang kur@ng ajar tersebut telah ditegur beberapa orang awam yang berada di tempat kejadian dan membenarkan Ooi menjalankan tugasnya.

Perkongsian Ooi mendapat reaksi pelbagai daripada netizen dan ramai yang memuji dan memberikannya semangat.

Meluahkan rasa kec3wanya, Ooi berkata sebagai Anak Malaysia, beliau tidak akan membiarkan kejadi1an itu melunturkan semangatnya untuk terus memberikan bantuan. Syabas dan tahniah kepada Ooi. – CARI

p/s: Sebagai rakyat yang sudah hidvp lama berbilang kavm, janganlah kita berbvruk sangka. Jangan mudah kita terikut dengan parti-parti polti1k yang mempunyai agenda tertentu

Continue ReadingUS
Advertisement