Kena haIau s0lat ke saf belakang , kanak2 Iayang surat s0und pengerusi surau

S0lat berjemaah di masjid merupakan satu amalan yang sangat dituntut terutamanya bagi golongan lelaki. Sesiapa yang sudah akil baligh dan cukup syarat tertentu disarankan untuk memenuhi ruangan hadapan saf s0lat.

Namun begitu, telah menjadi satu kebiasaan di negara kita apabila kanak-kanak dil@rang telah berada di saf hadapan ketika s0lat berjemaah di masjid ataupun surau.

Surat untuk t0k pengerusi surau

Menerusi satu perkongsian di Twitter, seorang pengguna laman sosi4l tersebut telah memuat naik satu lampiran surat yang ditulis oleh seorang kanak-kanak yang berasa kec3wa kerana dihaIau dari saf hadapan di surau.

“Kenapa semalam tok haIau saya?”

Melalui surat yang ditulis kanak-kanak bernama Nadzrul Zarfan, dia menyuarakan rasa tidak gembiranya kepada pengerusi surau kerana menghaIaunya dari saf hadapan semasa mahu s0lat berjemaah.

Dia juga sempat memberitahu bahawa sudah berkhatan dan sememangnya layak untuk berada di saf hadapan ketika s0lat.

Dua tahun lepas punya haI

Walau bagaimanapun, menerusi k0men balasan daripada p0sting yang dibuat oleh hafizisaari, ibu kepada kanak-kanak yang menulis surat tersebut telah tampil memaklumkan bahawa haI tersebut berIaku kira-kira dua tahun lepas.

sesungguhnya aku berpihak kepada bud@k tu…”

Sehubungan dengan itu, menerusi muat naik itu, rata-rata warganet telah meningg@lkan k0men dengan menyokong tind4kan kanak-kanak itu. Walaupun kelihatan lucu dan c0mel, matlamat asal kanak-kanak tersebut tercapai kerana dia sudah tidak lagi duduk di bahagian belakang saf lagi selepas  meneg0r pengerusi surau dikawasan perumahannya.

Kadang orang tua kena dengan budak pun elok juga

Ni mar@h bertepek-tepek

Nama moyang pun dia tahu beb

Sumber : hafizisaari

Via OMM

Continue ReadingUS
Advertisement