Tular [VIDEO] lagu Negaraku dalam bahasa Mandarin, alasan supaya murid lebih memahami

Sebuah rakaman video yang memaparkan sekumpulan murid sekolah menyanyikan lagu Negaraku dalam bahasa Mandarin tuIar di laman Facebook sebentar tadi.

Video berdurasi seminit 23 saat itu kelihatan murid di dalam keIas berdiri tegak sambil berkumandang lagu kebangsaan tersebut di sek0lah yang dipercayai Sek0lah Jenis Kebangsaan (SJK).

Viral pula pagi ni video lagu kebangsaan dinyanyikan di dalam Bahasa Mandarin di sebuah sekolah.Kita tak ada masalah pun dengan Bahasa Mandarin untuk diajarkan dan digunakan di Malaysia seperti yang dijamin dan termaktub di bawah Perkara 152 dalam Perlembagaan."Perkara 152. Bahasa kebangsaan.(1) Bahasa kebangsaan ialah bahasa Melayu dan hendaklah dalam tulisan yang diperuntukkan melalui undang-undang oleh Parlimen:Dengan syarat bahawa-(a) tiada seorang pun boleh dilarang atau dihalang daripada menggunakan (selain bagi maksud RASMI), atau daripada mengajarkan atau belajar, apa-apa bahasa lain; dan "Tapi kot ya pun berpada-padalah..UPDATE: Video dirakam pada 26 September 2018 di Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan (C) Ma Hwa Kampung Baru Rasah, Serembandengan alasan untuk menjadikan pelajar lebih memahami maksud lagu kebangsaan Malaysia.

Posted by Khairul Azri on Thursday, December 5, 2019

Untuk makluman berdasarkan Seksyen 8 Akta Lagu Kebangsaan 1968, karya ciptaan Saiful Bahri itu tidak boleh diubah malah disifatkan seolah-olah tidak mengh0rmati lagu Negaraku.

Video tersebut meraih perhatian warganet yang meIuahkan rasa kec3wa dan tidak berpuas hati dengan tind@kan pihak sekolah berkenaan selain menyaIahkan pentadbiran kerajaan baru.

Kemaskini :

Lagu kebangsaan Singapura pun dalam Bahasa Melayu

Sumber : Facebook

Via OMM

Continue ReadingUS
Advertisement