Kesian bila nampak 1 family naik kereta buruk masuk shoping mall tapi trkejot bila tengok barang2 yang mereka beli

Foto sekadar hiasan.“Dont Judge Book by it Cover” itulah ungkapan bahasa orang putih yang tepat pada cerita ini.

Maksudnya Dalam hidup ini, janganlah kita menilai orang lain secara luaran kerana rezeki masing masing berbeza dan begitu juga amalan gaya hidup setiap orang juga berbeza. Luahan yang dikongsikan oleh wanita ini bukan sahaja memberi pengajaran, tetapi juga patut menjadi contoh kepada kita semua.

Apa yang bagusnya, wanita ini menjadikan apa yang berlaku di depan matanya sebagai pengajaran. Beginilah orang yang berfikir dan sentiasa bermuhasabah diri. Sentiasa mengkaji diri dan menginsafi. Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua.

Ambil la bahagian yang positif dalam cerita ini sebagai tauldan pengajaran dalam hidup kita agar kita menjadi insan yang positif setiap hari. Cerita ini telah dipaparkan dilaman media maya satu ketika dahulu.

Baca Kisah Ini.

Saya seorang surirumah, suami pakai Honda City. Kami ada seorang anak. Kisah yang betul betul memberi pengajaran kepada saya bermula apabila kami sekeluarga pergi membeli belah di sebuah pasar raya. Ketika kami baru park kereta, ada sebuah kereta Proton Saga lama park di hadapan kami.

Kereta itu memang buruk sangat, sampai saya cakap pada suami.

“Kesian keluarga tu naik kereta buruk saja.”
Dalam kereta Proton Saga itu ada sepasang suami isteri dan seorang anak mereka. Tuhan betul betul nak tunjuk pada saya jangan pandang rendah pada orang lain.

Dalam pasar raya tersebut, saya terserempak semula dengan keluarga berkenaan di bahagian barangan penjagaan wanita. Si isteri tadi minta izin nak beli perfume, beli itu beli ini. Suami dia kata ambil sahaja. Berbeza dengan saya bila minta dari suami nak beli barang-barang, habis saya dimakki dan dituduh membazir.

Kemudian bila nak buat pembayan di kaunter, sekali lagi terserempak dengan keluarga itu tadi dan saya beratur di belakang mereka. Saya tengok barang-barang yang mereka beli, boleh tahan juga.

Beras Basmathi, susu anak mereka jenama pediasure, lampin pakai buang anak mereka jenama Mamy Poko siap beli sekotak terus, minyak basak beli minyak masak jenama Canola. Harga barangan mereka saja dah dekat RM500.

Saya pula, semurah-murah barang saya beli sebab suami suruh berjimat. Suami saya harap saja pakai Honda City, tetapi bila bab-bab barang keperluan, asyik-asyik cakap tak ada duit.

Disini saya rasakan tidak semestinya seseorang yang buruk diluar juga buruk di dalam. Jangan terlalu merendahkan seseorang dengan apa yang mereka pakai.

Setelah status ini dimuat naik. Warganet tidak ketinggalan meletakkan komen. Berikut adalah komen-komen yang ditinggalkan oleh warganet

Wat Eva.Biasala EGO. Hujung hujung kereta hutang. Bekerja untuk bayar kereta. Cuba kreatif sikit. Bekerja untuk pergi melancong ke jalan jalan or shoping shopimh ke makan makan ke dengan family. Kan lebih bahagia?

Wajihudin Johari.Kesian kt orang tu pkai kereta “buruk”?? Ayat ni je dh nampak perangai ko macam mana la pompuan oii. kalau laki kau tak pkai honda city tak ada kau nak kt die. dh mcm tu lg mau salahkan laki. jenis xreti bersyukur la tu.

Amy Hani.Orang yang pakai kereta so called buruk tuh lah yang banyak duit berkepuk kepuk tahu? belanja barang dapur 600 sebulan steady je. dah beli kereta buruk tuh cash, tak payah fikir beban hutang,duit banyak berkepuk kepuk. siap boleh bawa family pergi bercuti mandi kolam berenang dalam bilik hotel grand lexis lagi. bahagia hidup bila bebas dari hutang. kau yang pakai kereta mahal tuh nak keluar duit belanja pun berkira kira. takut sangat tak cukup sampai hujung bulan.sedih hidup. HEHEHEHE

Nur Fatin.Setengah darinya p beli belah pkai keta lma tpi kalau jln jauh bru guna keta yang lebih selesa. orang yang dh ada2 ni p jln2 bandar dekat2 tk kisah sgt pkai keta kecil atau buruk2 jimat sikit ruang n kos. biasala tu.

Mira Edora.Sebab tu. dengan anak anak isteri. jgn kedekut. kalau kedekut allah akan sempitkan rezeki. kamu wahai lelaki yang brnama suami.

Amira Syahida.Xsemestinye kereta buruk tu miskin. knp mentaliti kita mcm tu..ade jutawan relax je naik kapcai. kot2 g beli brg dpur naik saga je. kt umah ade sebijik vellfire.

Mohd Safwan.Pakai kereta mahal2 ,hulur dkat bank byar kereta 1k. hulur dkat mak bapak,50 pn mengunkit. makan ala2 artis. gaji 5k kata dk ckp lg. kos sara hdup tnggi katanya. p blahh ahhh

Abu Syafi darwish.lain orang lain rezekinya. mgkin yang kereta proton tu ade kereta mewah dirumah siapa tahu. betul kau berutang beli kereta.tp kau dh ade kemudahan untuk perjalanan jauh yang lebih selesa.aku pakai kancil beli cash nak ke kedah kn naik bas gak. kereta pun selalu meragam. Ape yang penting kn bersyukur rezeki yang ade insyaallah cukup. jgn sekali compare dengan orang lain..

Aiden Hamir.Kalau nak beli kereta mahal perlu bijak.Ikat 5 tahun kebawah je. cepat settle. Kalau tak tak payah. pakai apo yang hado. sebab kalau bayaran 1300 sebulan. Kalau kumpul setaon mcm2 leh beli dan leh settle. Kalau betul2 job dah steady takde masalah nak pakai kete apa pon.

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Continue ReadingUS
Advertisement