Bkn Berasal Dari Keluarga Kaya, Mesut 0zil Diajaar Ibu Erti Kemanusiiaan

Sejak kebelakangan ini pemain tengah Arsenal, Mesut Ozil menjadi sebutan ramai di laman media sosial setelah mengkrltik tindakan kej@m China terhadap Muslim Uighur.

Pemain berusia 31 tahun itu ber@ni menyuarakan bantahan walaupun mengetahui pelbagai ris!ko akan berlaku terutama terhadap kerjaya sukannya.

Sebuah posting di Facebook tular dengan berkongsi mengenai lelaki Muslim Jerman keturunan Turki itu yang merupakan ‘orang biasa’ sebelum menjadi bintang bola sep@k.

Menurut posting tersebut, Ozil tidak dibesarkan dalam kehidupan serba mewah malah ibunya hanya bekerja sebagai tukang cuci di sebuah sekolah.

Ketika menandatangani kontrak dengan kelab Arsenal, ibunya menulis sekeping surat malah tulisan berkenaan masih digantung di dinding rumahnya

“Mesut jangan lupa, kita hanya hidup sementara di dunia ini. Tuhan memberikanmu kelebihan tertentu,

“Tapi kelebihan yang kau miliki itu sebenarnya bukan hanya milikmu sendiri. Jika kamu tidak membagi hartamu kepada orang lain, bererti kamu bukan anakku,” tulis ibunya.

Sewaktu melangsungkan majlis kahwin pada Jun lalu, Ozil mengambil keputusan untuk membayar kos rawatan pembed@han 1,000 kanak-kanak dan memberi sumbangan kepada 100,000 pelarian Turki dan Syria.

Posting itu juga memberitahu bahawa Ozil turut mendermakan wang yang diperoleh ketika menjuarai Piala Dunia 2014 kepada warga Brazil yang memerlukan.

Sumber: Facebook

Via borakdaily

Continue ReadingUS
Advertisement